Beljenje zob

beljenje-zob

Težave, ki vzpodbudijo beljenje zob

Psihološki učinki
Barva zob in zobne obloge so nadloga tako rekoč vsakogar izmed nas. A včasih je lahko obarvanost zobne sklenine tako huda, da vpliva na kakovost življenja posameznika. Najmanj agresiven učinek, ki ga ima lahko barva zob na človeka je skrivanje nasmeha, lahko pa prinaša tudi hujše zdravstvene težave.

Zdravstveni učinki
Kot rečeno, barva zobne sklenine sama po sebi nima nobenih zdravstvenih indikacij, a po drugi strani so tudi zobne obloge tiste, ki vplivajo na barvo zob. Zobne obloge so tiste, ki razžirajo zobe in povzročajo karies, ki lahko privede tudi do hudih goriščnih vnetij in posledično vpliva na celotno telo.

Beljenje zob

Beljenje je vedno bolj pogosta in priljubljena kemijska metoda. Nekateri ljudje bi radi imeli svoje zobe pobeljene, da izginejo madeži, ki so se jim pojavili na zobni sklenini, medtem ko se drugi odločajo le za izboljšanje barve barvne sklenine.

Razbarvanje zob nastane v sklenini zaradi raznih vzrokov. Lahko nastane kot posledica določenih antibiotikov, od pitja kave, čaja in cigaret, do rdečega vina. Spremembe v barvi zob so lahko tudi dedne ali pa preprosto nastanejo zaradi staranja zob in zobne sklenine.

Obstaja več možnih metod za beljenje zob. Beljenje lahko opravite v stomatološki ordinaciji ali pod nadzorom stomatologa tudi doma. Seveda je potrebno za beljenje doma upoštevati navodila, s katerimi vas vaš stomatolog seznani. Beljenje v stomatološki ordinaciji vam vzame 45 minut do 1 uro časa na obisk, koliko obiskov pa je potrebno opraviti, pa je odvisno od tega, kakšen rezultat želite.

Mnogo pacientov raje izbere metodo beljenja zob od doma, saj je bolj priročna. Prične se tako, da stomatolog ustvari t.i. odtis zob in na podlagi le-tega izdela ustnik, s katerim je zagotovljena uporaba pravilne količine belilnega sredstva ter izpostavljenosti zob. Beljenje zob od doma traja dva do štiri tedne, odvisno od željenega odtenka.

Beljenje zob v EDCO

V Estetsko Dentalnem Centru Opatija opravljajo beljenje zob s pomočjo posebne belilne paste. Beljenje se opravlja v ordinaciji in traja približno 1 uro, odvisno od števila nanosov paste. Največ se lahko v enem obisku pasta nanese 4x, kar pomeni, da so zobje za približno 4 nianse bolj beli (svetlejši), seveda pa je to odvisno od začetnega stanja (barve zob posameznika). Pri bolj obarvanih zobeh so rezultati bolj izraziti, medtem ko so pri svetlejših niansah razlike manj opazne. Predvsem pa se pred beljenjem opravi čiščenje zob in odstranjevanje zobnega kamna, saj lahko le s tem dosežemo trajne rezultate.

beljenje-zob