Zobne prevleke ali krone

zobne-krone

Težave z zobmi

Psihološki učinki
Zobne krone so nadomestek za okrušene ali poškodovane zobe, kar pomeni, da imajo tako estetski kot funkcionalni učinek. Glavno vlogo na področju psiholoških učinkov lahko vidimo predvsem v načeti samozavesti in skrivanju zob. To, ravno tako kot kakršna koli druga stomatološka anomalija, vpliva na kakovost življenja posameznika ter njegovo videnje samega sebe. Znano je, da so ljudje, ki so odpravili težave z zobmi ter izboljšali svoj nasmeh, hkrati izboljšali svoje počutje in življenje.

Zdravstveni učinki
Razmik med zobmi, odkrhnjeni zobje in druge težave, katere lahko rešujemo s pomočjo zobnih kron, lahko za sabo prinesejo tudi številne zdravstvene učinke, kot so:
a) Razmik med zobmi povzroči lažje zatikanje delčkov hrane v medzobne prostore
b) Medzobne prostore je kljub vsemu težje čistiti, zato je večja verjetnost nastanka kariesa (zobne gnilobe)
c) Delček odkrhnjenega zoba pomeni, da se lahko zobje lomijo še naprej, kar pomeni, da lahko delčke zob neprestano požiramo in tega sploh ne vemo
d) Zaradi razmika med zobmi je žvečenje hrane otežkočeno, kar vpliva na prebavo
e) V kolikor hrane ne prežvečimo dovolj, lahko to privede do želodčnih težav in drugih resnejših bolezni

Zobne prevleke oz. krone

zobne-krone

Zobne prevleke ali zobne krone služijo protetični konstrukciji za pravilno obliko zobu, koreninsko nadgradnjo in za dovršenost zobnega implantata. Zobne krone obstajajo v različnih varijantah in tako zadovoljujejo slehernega pacienta. Razlikujejo se po materialih, postopkih obdelave in vsaka zobna krona ima lastne karakteristike. Zobne krone so lahko iz porcelana, metal-keramike in iz cirkona.

Cirkon-keramika je zobna prevleka, ki se izdela po CAD CAM tehnologiji, s pomočjo računalniškega rezkanja iz vnaprej odmerjene keramične ploskve. Ta omogoča fascinanten rezultat; zobne prevleke, ki najbolj optimalno posnemajo naraven videz zob. Cirkonijeve zobne krone so postavile nov standard v estetski in funkcionalni protetični stomatologiji.

Zobne krone so solucija za posamezen zob ali za skupino zob, kjer se vselej postavi diagnoza sosednjih zob s pomočjo CT posnetka. Za izbiro protetične konstrukcije z zobnimi kronami se odločimo na podlagi CT posnetka in ocene vitalnosti preostalih zob in izbiramo med implantološko rešitvijo (zobni implantat), mostičkom ali vmesno rešitvijo z zobnimi implantati in zobnimi prevlekami.

Vsi posegi z zobnimi prevlekami se izvajajo pod anestezijo in so za pacienta popolnoma brez bolečin.

Zobne krone in EDCO

V ordinaciji dr. Petranovića uporabljajo cirkon-keramične in metal-keramične prevleke. Vse prevleke so narejene s CAD-CAM tehnologijo, ki je v tem trenutku najnaprednejša tehnologija na področju izdelave zobnih prevlek in temelji na hitrosti, učinkovitosti in preciznosti. Pacientu omogoča pridobitev Bleščečega Nasmeha v najkrajšem možnem času in v tem trenutku je to hitreje, kot je bilo mogoče kadarkoli prej, seveda pa v sodelovanju s pacientovimi željami in zmožnostmi. Hkrati se v EDC Opatija zavedajo pomembnosti zdrave ustne votline in kakovostnih stomatoloških rešitev, zato pacientom nudijo tudi garancijo.

zobne-krone