Implantologija

implantologija-allinmedicina

Težave, ki jih povzroča pomanjkanje zob

Psihološki učinki Najbolj pogost in najbolj zaznaven učinek manjkajočih zob je psihološki učinek na posameznika. To pomeni, da lahko oseba na začetku le skriva nasmeh ali pa se ne želi nasmejati tako pogosto in iz srca, saj neprestano razmišlja o tem, kaj bodo pomislili drugi. Dolgoročno gledano manjkajoči zobje vplivajo na samopodobo, samozavest in kakovost življenja posameznika, ki se sooča z omenjeno težavo.

Zdravstveni učinki Poleg psiholoških učinkov se mora vsakdo, ki ima težave z manjkajočimi zobmi zavedati tudi naslednjih dejstev, ki vplivajo na zdravje posameznika:
(a) Čeljusti se ne skladajo pravilno, ugriz je nepravilen in to vpliva na funkcijo žvečenja
(b) Zaradi nepravilnega ugriza pride do bolečin v obraznih mišicah, kar lahko povrzoči tudi upad le-teh
(c) Težave z govorom
(d) Nagibanje preostalih zob na mesto manjkajočega zoba in s tem možnost izpada tudi teh
(e) Ostanki hrane se lahko zagozdijo na mesto manjkajočega zoba in s tem se poveča možnost zobne gnilobe ter bolezni dlesni

Vedeti je potrebno, da ni vedno nujno, da se manjkajoči zobje nadomestijo. Če izpade zadnji zob (t.i. sedmica), so psihološki učinki minimalni, zdravstveni pa ravno tako. Kljub vsemu zobozdravniki priporočajo vsaj pregled in pridobitev strokovnega mnenja, saj je takšne stvari bolje rešiti čim prej, dokler ne pride do težjih komplikacij.

Implantati ali zobni vsadki

Zobni vsadki (implantati) so v zadnjih 25 letih spremenili izgled funkcionalne stomatologije. Kot pri večini zobozdravstvenih postopkov, so tudi zobni vsadki ne delujejo samo na odkritju, raziskovanju in razumevanju le-teh, temveč tudi uporabo v klinični praksi.

Del zobozdravstva, ki temelji na zobnih vsadkih, imenovan implantologija, zahteva strokovno znanje pri načrtovanju, glede kirurških in drugih zobozdravstvenih postopkih ter glede obnove zob. Implantologija je ne samo znanost, kot tudi umetnost, ki temelji na izkušnjah. Zobni vsadek ali implantat je pravzaprav nadomestek za zobno korenino. Ravno tako kot zobne korenine, so tudi zobni vsadki trdno zasidrani v čeljustno kost in ko se enkrat vstavijo, so pravzaprav nevidni. Uporabljajo se zato, da se zavaruje zobno krono (del zoba, ki je viden navzven), mostiček ali protezo. Izdelani so iz titana, ki je lahek, močan in predvsem biokompatibilen, kar pomeni, da ga telo ne zavrne.

Zobni vsadki imajo najvišjo stopnjo uspešnosti vsaditve izmed vseh kirurških postopkov. Vsak implantat je sestavljen iz naslednjih osnovnih delov:
(a) Vstavitev – del implantata, ki se nahaja v čeljustni kosti
(b) Nadgradnja – del implantata, na katerega se namesti zob
(c) Zob oziroma zobni nadomestek.

Seveda pa je osnova vsakega zobozdravstveno-kirurškega postopka natančen pregled stanja zobovja, ki se lahko opravi le in izključno z visoko kakovostnim 3D CT ortopanom, kjer zobozdravnik dobi detajlen vpogled v zobne in obzobne strukture, posamezne zobe ter čeljustno kost.

EDCO uporablja implantate Ankylos®

Ankylos® implantati so s pacienti povezani že mnogo let. Leta 2012 so praznovali 25 let uspeha in ravno toliko let že deluje pod sloganom »Povezan z vami«. Implantati Ankylos® so bili že od samega začetka drugačni od vseh ostalih in so v letu 1987 predstavljali pravo revolucijo.

V začetku so bili izumitelji implantata Ankylos® podcenjeni in zasmehovani, a kaj hitro se je izkazalo, da so s svojim načinom mišljenja zasejali uspeh povsod. Implantati Ankylos® so prepričali stomatologe in paciente po celem svetu in so dokaz, kako učinkovito združiti sprejemljivo ceno z vrhunsko kakovostjo. Da je le-ta resnično vrhunska, paciente prepriča tudi garancija na vse Ankylos® implantate.

Precejšnje število takšnih pacientov, čeprav predstavljajo le trohico svetovne populacije, je Ankylos® implantat pridobilo tudi v Estetsko Dentalnem Centru Opatija. Želite biti tudi vi postati del zadovoljne množice?

narocilo-edco