Our Blog

julijana-krapez

Nasmeh Julijane Krapež je lep in iskren, a kazila ga je manjkajoča petica. Tega zoba ni imela že dlje časa, vendar ga je najprej nadomeščal zobni mostiček, ki je bil narejen zelo slabo. “Ko vsak dan ješ, se ta del, kjer se zobje stikajo, malo uniči. Nastala je luknjica,” opisuje. “In skoznjo je noter prišel zrak ter povzročil, da je vse skupaj padlo ven. Nastavek sem potem, dokler se je dalo, še nosila, a potem sem videla, da tako ne gre.”

julijanakrapez2

Julijana si želi implantata. Pa je to mogoče izvesti? Pred posegom implantacije je potrebno še preveriti ali je tovrsten poseg sploh mogoč, kar bo pokazal natančen 3D CT ortopan posnetek. Foto: vizita.si/Damjan Žibert

Ker si takšnih težav ne želi več, se je odločila, da se v sodelovanju z AllinMedicina® odpravi v Estetsko Dentalni Center Opatija.

Težava ni samo, da je za to potreben denar in čas, ampak tudi dober zobozdravnik. Brez zoba je ostala zaradi tega, ker za njeno zobovje niso poskrbeli, kot bi morali. Ko je bila v osnovni šoli, je zaradi krivih zob začela hoditi k ortodontu, ki ji je predpisal nošenje aparata. Tega je nosila osem let in stanje se je izboljšalo. Nato se je zobozdravnik spomnil, da bi bilo nošenje aparata pametneje opustiti in izpuliti kar tri povsem zdrave zobe ter tako dati več prostora ostalim. Predvideval je, da se bodo nato ostali sami zravnali. Toda to se ni zgodilo in kjer bi morala biti petica, je ostala luknja. Za povrh so se zobje ponovno ukrivili in ostala je razočarana.

Na pregledu

Dr. Petranović je pacientko najprej poslal na 3D CT slikanje, ki je pokazalo, da se Julijana spopada z veliko večjo težavo, kot le z enim manjkajočim zobom.

3D CT ortopan je pokazal hujšo sliko

3D CT digitalni ortopan je v nasprotju z običajnim dvodimenzionalnim pokazal, da se Julijana spopada z veliko večjo težavo kot le z enim manjkajočim zobom.

3dctortopan

Tridimenzionalna slika je razkrila, da na več mestih ob koreninah potekajo zelo huda vnetja, ki so nekaj zob že uničila do te mere, da jih ni več mogoče rešiti. Najhuje je pri šestici levo zgoraj. “Tu se je proces vnetja razširil in dvignil oziroma deformiral kost dna sinusne votline. Vidimo, za kako veliko vnetje gre. Tukaj nimamo druge izbire, kot da zob izpulimo,“je pojasnil dr. Petranović, ki se sicer vedno trudi rešiti prav vsak zob. Toda včasih to ni več mogoče. “Pri štirih zobeh se je zaradi nezadostnega zdravljenja na vrhu korenin razvil patološki proces. Na žalost jih bomo morali izpuliti. Toda imamo rešitev. Kasneje jih lahko zamenjamo z mostičkom ali implantati.“ 

Julijana je tako spoznala, da bo morala pri zobozdravniku preživeti več časa, kot je pričakovala, a se je strinjala, da je treba njeno situacijo rešiti enkrat za vselej.

“Gre za velike defekte, ki jih moramo najprej dobro očistiti, nato dovolj časa počakati in šele potem začeti s terapijo vstavljanja protetičnih sredstev,“  je poudaril zobozdravnik.

julijanainmladenpetranovic

Ko vsa vnetja pozdravijo, se lotijo nadomestitve zob

“Zobje so zunaj. Julijana je živa in zdrava. Poglejte jo. Kot da nismo nič delali! Smeje se. Takšnega veselja že dolgo nisem videl niti takšne dobre dušice. Res je bila pridna,“ jo je pohvalil. “Je bilo težko?“ Julijana se je res smejala in mu odgovorila, da ni bilo. Bila je zadovoljna, da se je zdravljenje dveh od štirih vnetih predelov začelo. “Zdaj smo rešili spodnjo čeljust. Načrt za naprej je: čez kakšen teden dni se premaknemo na zgornjo čeljust,“ je razložil dr. Petranović. “Potem smo ustno votlino očistili vseh patoloških procesov in lahko začnemo razmišljati o nekakšnih protetičnih rešitvah.“ To se bo zgodilo že čez nekaj mesesecev in takrat se bo Julijana lahko pohvalila ne samo z novimi zobmi, temveč tudi z bolj zdravim zobovjem.